שמגר בן ענת הוא שופט יוצא דופן. המידע עליו דל ביותר. הוא נזכר בִּשְנֵי פסוקים בלבד. (ציטוט): וְאַחֲרָיו (אחרי אהוד בן גרא) הָיָה, שַׁמְגַּר בֶּן-עֲנָת, וַיַּךְ אֶת-פְּלִשְׁתִּים שֵׁשׁ-מֵאוֹת אִישׁ, בְּמַלְמַד הַבָּקָר; וַיּוֹשַׁע גַּם-הוּא, אֶת-יִשְׂרָאֵל (סוף ציטוט. שופטים ג' 31).
הפסוק הבא חידתי אף יותר. כך נכתב בשירת דבורה (ציטוט): בִּימֵי שַׁמְגַּר בֶּן- עֲנָת, בִּימֵי יָעֵל, חָדְלוּ, אֳרָחוֹת; וְהֹלְכֵי נְתִיבוֹת--יֵלְכוּ, אֳרָחוֹת עֲקַלְקַלּוֹת (סוף ציטוט. שופטים ה' 6). שירת דבורה היא אחד הטקסטים הכי קדומים שיש במקרא, אם לא הקדום ביותר (יש ויכוח בנושא). כך שמדובר בבחור עתיק למדי, ודי מפורסם אם מזכירים אותו אגב אורחא כמישהו שכולם מכירים.
אז מה למדנו עליו? שהוא היה אחרי אהוד בן גרא, שהוא נקרא בשם הייחודי שמגר בן ענת, שהוא הכה את הפלשתים, והרג 600 מהם במלמד הבקר. וכן שהוא היה בן תקופתה של יעל. בימיהם המצב הבטחוני בארץ היה מסוכן. לא היו שיירות (חָדְלוּ, אֳרָחוֹת) ועוברי האורח (הֹלְכֵי נְתִיבוֹת) הלכו בִּדְרכים עוקפות (אֳרָחוֹת עֲקַלְקַלּוֹת).
מפה מתחילות התהיות. מה פירוש השם הזה? מדוע הוא מתייחס לאימו? או שמא אביו נקרא בשם 'ענת'? מדוע ענת? הלוא היא אלה כנענית מוכרת? האם הוא ישראלי בכלל? אולי בחור כנעני שעבר גיור כהלכה בספר שופטים? מה פירוש מעשהו האמיץ? מה זה מלמד בקר? איך הורגים 600 איש במלמד בקר? מה, הוא לא התעייף? האם 600 פלשתים מתים הם ישועה לישראל? מהיכן הופיעו הפלשתים יש מאין? היכן הרכיבים המוכרים בספר שופטים של חטא – שעבוד – זעקה והושעה? מה, מיד הושעה? כמה זמן הוא שפט? אם הוא היה בִּימֵי יעל, מדוע נזקקו לִדְבורה וּבָרק, ולא קראו לגיבור שכבר היה בהישג יד? זאת ועוד. שמגר סוגר את פרק ג' בספר שופטים, ואילו פרק ד' לא מכיר אותו, ומדלג מאהוד בן גרא לברק בן אבינעם. איך בימי גיבור כזה המצב הבטחוני כה הדרדר? ועוד ועוד.
ננסה לענות על חלק מהשאלות. השם שמגר הוא שם יחידאי. כלומר מופיע במקרא רק פעם אחת, או במקרה שלנו פעמיים אבל ביחס לאיש אחד. משמעות השם: שם הוא גר. וּכְבָר עמדו פרשנים על היפוך הרכיבים עם בנו של משה: גר-שם. היום שמגר הוא שם משפחה. מוכר נשיא בית המשפט העליון לשעבר מאיר שמגר זכרונו לברכה. והירושלמים שבינינו מכירים את בית הלוויות שמגר, לא עלינו.
נראה כי השם שמגר אינו שם עברי, אלא חורי. החורים ישבו במזרח תורכיה – צפון סוריה בִּתְקופת הברונזה המאוחרת, עד שהחיתים כבשו אותם. ממלכת החורים נקראה מיתני. בתעודות נוזי (תעודות משפטיות מהעיר נוזי) וכן באוגרית נזכר שם המכיל את הרכיבים שימיג (אל חורי כלשהו) ו'ארי', שהוא רכיב חורי נפוץ. השם שם הוא ari-shimiga כלומר הפוך מהסדר אצלנו 'שמג- אר' – שמגר. אבל זה הכי טוב שמצאתי. משמעות השם היא: האל שימיג – נתן. כלומר יהונתן או נתניהו.
הזרות של שמגר זה מתעצמת לאור אזכור האלה ענת בשמו. ענת היא אלה כנענית מפורסמת אחותו של בעל. הזכרנו אותה בפרק על עלילות אקהת. חלק א. חלק ב. היו שגזרו את כינוי 'בן ענת' כִּמְכוּוָּן לא להוריו, אלא לִמְקום מוצאו. וְכָאן נֶחֱלָקוֹת הדעות האם הוא מענתות אשר בְּבִנְיָמִין? עיר כהנים ידועה, והוא, שמגר, אפילו משבט לוי כדעת דון יצחק אברבנל או מהעיר בית ענת אשר בגליל העליון המזרחי? ואז הפלשתים המוכים הם פלשתים צפוניים כלשהם, כאלה שהופיעו שוב בִּקְרַב הגלבוע.
ממצא מעניין המציע כיוון חדש הוא מטמון ראשי החצים מאל ח'דר שליד בית לחם, מהמאות 12 – 11 לפני הספירה. על ראשי החיצים נמצאו כמה כתובות. באחת מהן נכתב (ציטוט): חץ זכר // בן בן ענ [] (סוף ציטוט). וההשלמה המקובלת היא 'בן ענת'. וכן החץ (ציטוט): עבדלבאת || בן ענת (סוף ציטוט). אותו עבדלבאת נזכר על ראשי חיצים אחרים בצירוף 'חץ עבדלבאת'. כלומר חץ לעבד הלביאה. וכבר היו שטענו שהלביאה מסמלת את ענת האלה הלוחמת.
כלומר, האזכור של השם במקרא וּבַמִּמְצָא הנדיר מחוצה לו הוא מאותה תקופה בערך. מעניין.
עבדלבאת הוא שם פרטי. אין ספק. היו שהציעו ש'בן ענת' או 'בן בן ענת' הוא כינוי. כינוי לגיבור או לוחם עז נפש. ולא שם פרטי. כמו איציק בן קילר.
חותמת עברית המתוארכת למאות ה8 – 7 לפני הספירה מכילה את הכיתוב הבא (ציטוט): לרפא (פ"א רפויה) בן בנענת (סוף ציטוט). רפא מזכיר לנו מיד את ילידי הרפה מגת, שהוכו על ידי לוחמי דוד. עוד קשר בין שמגר בן ענת לפלשתים. מי שרוצה לטעון ש'בן ענת' הוא כינוי לגיבור יכול לקבל תמיכה מחותמת זו. אבל רק מי שרוצה...
בתולדות ישראל היה עוד גיבור שכונה בן ענת. הכוונה היא לדוד רזיאל, מפקד האצ"ל הרביעי, וְכִינוּיוֹ היה 'האלוף בן ענת'. דוד רזיאל נהרג בעירק בשנת 1941 בעת שירותו בצבא הבריטי במהלך מלחמת העולם השניה. לאחר קום המדינה הוּעֲנַקָה לו דרגת אלוף. לוחם האצ"ל מאיר שטרנברג, עברת את שמו, ואפשר שבשל יחסו אל דוד רזיאל, האלוף בן ענת, הוא הפך משטרנברג לשמגר. אותו מאיר שמגר ז"ל שנזכר לעיל.
שמגר לקח מלמד בקר והכה בו 600 פלשתים. מלמד בקר הוא מקל שבקצהו מסמר, ומשמש את הבוקר לכוון את הבקר לנתיב הרצוי. מעשהו זה של שמגר, אשר הכה את הפלשתים בכלי הזמין הראשון בו נתקל, מעלה על הדעת עוד שופט לא שגרתי שהכה את הפלשתים (ציטוט): וַיִּמְצָא (שמשון) לְחִי-חֲמוֹר, טְרִיָּה (לא קפואה או משומרת חס וחלילה); וַיִּשְׁלַח יָדוֹ וַיִּקָּחֶהָ, וַיַּךְ-בָּהּ אֶלֶף אִישׁ. טז וַיֹּאמֶר שִׁמְשׁוֹן--בִּלְחִי הַחֲמוֹר, חֲמוֹר חֲמֹרָתָיִם; בִּלְחִי הַחֲמוֹר, הִכֵּיתִי אֶלֶף אִישׁ (סוף ציטוט. שופטים ט"ו 15 – 16).
נראה שלפלשתים הייתה נטיה משונה להיהרג באמצעים לא שגרתיים: מלמד בקר, לחי חמור, גג נופל, טחורים...
חז"ל מיעטו להתייחס אליו. נקרא התייחסות אליו ב'סדר עולם רבא' (חיבור המסדר את הכרונולוגיה מִבְּריאת העולם ועד לימיו, המאות הראשונות לספירה. והוא האחראי לכך שאנו מציינים כך וכך שנים לבריאת העולם) (ציטוט): אהוד בן גרא פ' שנה (כלומר 80). דלגתי קצת... בימיו היה שמגר בן ענת (סוף ציטוט. סדר עולם רבא. י"ב 10 - 11). גם במדרש 'רות רבא' הזכירו אותו בנוגע לשאלה מתי אירע סיפור המגילה (ציטוט): וַיְהִי, בִּימֵי שְׁפֹט הַשֹּׁפְטִים (מצטטים ואז דנים)... רב אומר: ברק וּדְבוֹרה היו (השופטים המדוברים). רבי יהושע בן לוי (זה שנזכר בסרט חגיגה בסנוקר כאחד מעשרת הצדיקים שעוד בחייהם נכנסו לגן עדן) אומר: שמגר ואהוד היו. רבי הונא אומר: דבורה, וברק ויעל היו (סוף ציטוט. רות רבא א' א').
זהו. עד כאן. מלמד הבקר על שמגר בן ענת בקיצור נמרץ.