בלוח השנה העברי תמוז הוא החודש הרביעי מניסן. והוא בן 29ימים. כלומר חודש חסר. א' בתמוז תמיד יוצא בימי א', ג', ה' או ו'. חודש תמוז הוא אחד מחודשי הקיץ. והוא קרוי על שמו של האל המסופוטמי 'תמוז'. תמוז הוא אל שומרי. דומו – זי. או דומו – זיד. ופירוש שמו בשומרית: 'ילד טוב' או 'ילד נאמן'. משומרית עבר השם לאכדית 'דומוזי' ובעברית תמוז.
תמוז הוא אל הפריון, ובמיתולוגיה השומרית הוא בעלה של איננה אלת האהבה והפריון, הידועה בשמה האכדי: אישתר.
לפי האמונה השומרית דומוזי מבלה חצי שנה עם איננה על פני האדמה, ובחצי השנה הארחת הוא מבלה בשאול יחד עם אחותה של איננה. ממש כמו יעקב אבינו שהיה גם עם לאה וגם עם רחל. בקיץ. תמוז היה יורד לשאול, כלומר מת. ובחורף שב אל האדמה, כלומר קם לתחיה. פולחן הפריון הקשור לקיץ ולחורף נפוץ בתרבויות רבות כידוע. וגם בישראל לא נפקד מקומו. האל תמוז נזכר במקרא. הנביא יחזקאל, שיצא לגלות בבל יחד עם יהויכין מלך יהודה, ונרחיב על כך בפרק שיעלה בא' באב, זכה שה' יקח אותו, או את רוחו לפחות, מבבל לירושלים. שם הוא תאר את עבודת האלילים שנעשתה במקדש עצמו (ציטוט): וַיְהִי בַּשָּׁנָה הַשִּׁשִּׁית בַּשִּׁשִּׁי בַּחֲמִשָּׁה לַחֹדֶשׁ אֲנִי יוֹשֵׁב בְּבֵיתִי וְזִקְנֵי יְהוּדָה יוֹשְׁבִים לְפָנָי וַתִּפֹּל עָלַי שָׁם יַד אֲדֹנָי יְהֹוִה... דלגתי קצת . ג וַיִּשְׁלַח תַּבְנִית יָד וַיִּקָּחֵנִי בְּצִיצִת רֹאשִׁי וַתִּשָּׂא אֹתִי רוּחַ בֵּין הָאָרֶץ וּבֵין הַשָּׁמַיִם וַתָּבֵא אֹתִי יְרוּשָׁלְַמָה בְּמַרְאוֹת אֱלֹהִים אֶל פֶּתַח שַׁעַר הַפְּנִימִית הַפּוֹנֶה צָפוֹנָה אֲשֶׁר שָׁם מוֹשַׁב סֵמֶל הַקִּנְאָה הַמַּקְנֶה... דלגתי הרבה וַיָּבֵא אֹתִי אֶל פֶּתַח שַׁעַר בֵּית ה' אֲשֶׁר אֶל הַצָּפוֹנָה וְהִנֵּה שָׁם הַנָּשִׁים ישְׁבוֹת מְבַכּוֹת אֶת הַתַּמּוּז (סוף ציטוט. יחזקאל ח' 14).
כלומר, במקדש בירושלים, אחרי רפורמת יאשיהו, היה פולחן של תמוז. וכמקובל בפולחן תמוז, עם מותו בקיץ, היו הנשים בוכות על האל המת. לא בבבל, אלא פה, בירושלים!
אגב, הפעם האחרונה שבכו על תמוז בירושלים, היה כאשר שחקן הכדורגל טוטו תמוז עזב את בית"ר ועוד להפועל תל אביב רחמנא ליצלן...
היות ותמוז נהג למות באמצע הקיץ, אך טבעי שחודש מותו קרוי על שמו. בערבית 'תמוז' זה שמו של חודש יולי. כך למשל, מלחמת לבנון השניה קרויה בערבית 'חרב תמוז' – מלחמת תמוז. כמו שמלחמת יום כיפור קרויה בערבית, בין השאר: חרב תישרין. מלחמת תשרי.
השם תמוז רשום על שמם של כמה דברים מעניינים.
בבית שמש ישנו קיבוץ עירוני הקרוי קיבוץ תמוז. קיבוץ עירוני הוא קהילה קיבוצית לכל דבר וענין שחבריה לא גרים במרחב הכפרי אלא העירוני, ואינם מתפרנסים מחקלאות אלא מפרנסות שנות ומגוונות.
אחד מטילי הנ"ט הצה"ליים הקרוי על ידי יוצריו 'ספייק' (כלומר 'דרבן') מכונה בצה"ל: תמוז. טיל זה היה אמור להתמודד ביעילות עם מאסות השריון הסוריות במלחמת יום הכיפורים השניה לעתיד לבוא. אולם, בתחילת שנו ה2000 עת דיווזיות השריון הסוריות החלידו ונרקבו לאיטן, הטיל החל לשמש לפגיעה מדויקת ביעדי טרור ברצועת עזה, ואף היה בשימוש נרחב במלחמת לבנון השניה. וכך כל צד השתמש בתמוז לצרכיו. אם לירי, ואם כינוי המלחמה בשם.
תמוז הוא גם שמו של הכור העיקרי שהופצץ על ידי חיל האויר. השם ניתן לכור, היות ובחודש יולי 1968 חודש תמוז כזכור, התחוללה מהפכה שהעלתה את מפלגת הבעת', מפלגתו של סדאם חוסיין, לשלטון. מבצע הפצצתה כור נקרא מבצע אופרה או מבצע תמוז. וידוע הספר 'תמוז בלהבות' מאת שלמה נקדימון.
בדף הפייסבוק של התכנית שמתי קישור להקלטות הקשר של הטייסים בעת ההפצצה, וכן כתבה קצרה של הערוץ הראשון. מומלץ.
ואי אפשר לדבר על תמוז מבלי להזכיר את אחת מהלהקות הטובות שקמו לעם היושב בציון. להקת תמוז. הלהקה נוסדה ב1974, והתקבצו בה ממיטב הכשרונות המוזיקליים: שלום חנוך, אריאל זילבר, יהודה עדר, איתן גדרון ומאיר ישראל. אלבומה היחיד נקרא 'סוף עונת התפוזים'. שהוא, כמו שאומרים: אבן דרך בתולדות הרוק הישראלי. וכמו שקורה לא פעם הרי בזמן אמת בודדים בלבד (ובינהם חיים ארמון חבר מועצת החכמים) - עמדו על גדולתה, והלהקה הייתה כשלון כלכלי מהדהד. ב1976 הלהקה התפרקה, לאחר שחבריה הסתכסכו בינם לבין עצמם. הסכסוך החל בעקבות שיר של אריאל זילבר שנדחה על ידי המפיק המוזיקלי, בטענה שהוא אינו תואם את רוח הלהקה. השיר 'רוצי שמוליק' הפך ללהיט ענק. והשאר היסטוריה. בהופעות האחרונות של הלהקה אריאל זילבר אף הופיע בשקית על ראשו כאות מחאה.
והנה כמה אירועים שהתרחשו בחודש תמוז:
בג' בתמוז, לפי המסורת היהודית יהושע בן נון עצר את השמש בגבעון. ככתוב: 'שמש בגבעון דום וירח בעמק איילון'. וכמו באפקט הפרפר: רכב בגבעון דום, ופקק בנתיבי איילון.
כמו כן בג' בתמוז תשנ"ד 1994, נפטר הרבי מלובביץ'. לא כולם חושבים כך, אגב.
בד' בתמוז שנת 1171 נפטר רבנו תם מאור הגולה.
בה' בתמוז, שוב לפי המסורת, אירע חזון המרכבה של יחזקאל המתואר ביחזקאל פרק א'. בו' בתמוז תשל"ו 1976 התחולל מבצע כדור הרעם שכונה מאז מבצע יונתן או מבצע אנטבה.
בט' בתמוז שנת 586 לפני הספירה נבקעו חומות ירושלים. לפי ספר ירמיה.
בט"ו בתמוז שנת 1743 נפטר רבי חיים בן עטר.
בט"ז בתמוז לפי המסורת נעשה עגל הזהב.
במשנה נכתב כך (ציטוט): חמישה דברים אירעו את אבותינו בי"ז בתמוז. נשתברו הלוחות ובוטל התמיד, והובקעה העיר, ושרף אפוסטומוס את התורה, והעמיד צלם בהיכל (סוף ציטוט. מסכת תענית ו' ד).
חמשת האירועים הם: משה שבר את לוחות הברית, יום לאחר עגל הזהב, בשנת 70 לספירה נבקעו חומות ירושלים על ידי הרומאים, ובו ביום ממש בוטל קרבן התמיד, נשרפה התורה על ידי אפוסטומוס. זהות הבחור אינה ידועה. יש הסבורים כי זהו שיבוש של אפיפנס, כלומר אנטיוכוס הרביעי המכבים וכל זה. יש הסבורים כי מדובר באדם אחר שזהותו עלומה.
וכן צלם הועמד בהיכל. לא ברור מי העמיד: מנשה מלך יהודה, אנטיוכוס או אותו אפוסטומוס. יש כמה מועמדים, וכולם ראויים במידה שוה. סביר כי לא מדובר במנשה, שאילו כך הדבר, הוא היה זז לתחילת הרשימה.
בכ"ט בתמוז 1105 נלקח לבית עולמו, גדול פרשני המקרא מעולם: רבי שלמה יצחקי הלוא הוא רש"י.
ולסיום: כמה אנשים ששם משפחתם הוא תמוז. הזכרנו את טוטו תמוז ששיחק בבית"ר ירושלים ויצא לתרבות רעה. ידוע הסופר והמתרגם בנימין תמוז, שהיה מראשי תנועת הכנענים. והחשוב מכל הוא עודד תמוז, שבאופן מקרי לחלוטין, וללא כל קשר, היה המנחה שלי בדוקטורט. תודה לך עודד.